Omul poartă sufletul sau sufletul poartă omul?

LIKE: Marius Sin Photography, apoi ascultă asta în timp ce citești.

De curând, la sugestia mamei mele, mi-am deschis o pagină de Facebook pentru blog, unde postez articolele şi cer păreri cu privire la anumite subiecte. Este o pagină mică, la început de drum, dar sunt sigură că în curând, cu ajutorul vostru va crește ușor-ușor.

Numele articolului de astăzi este o întrebare la care m-am gândit intens aseară.

„Omul poartă sufletul sau sufletul poartă omul?”

Evident că părerile sunt împărțite, aşa că am stat şi am analizat puțin şi în urma răspunsurilor primite şi a diferitelor poveşti de viață pe care le cunosc şi m-au impresionat am reuşit să scriu acest articol.

Sufletul este ceva material, spiritual…aşa spun catolicii, aşa spun şi creştinii. Aşa este. Dar el poartă o încărcătură emoțională mare sau cel puțin asta este impresia pe care noi o avem.

Am cunoscut de-a lungul ultimilor ani oameni cu povești de viață impresionante, unele dintre ele m-au impresionat până la lacrimi, altele m-au înspâimântat, dar ceea ce am observat la aceşti oameni a fost lejeritatea cu care au simțit să se deschidă în fața mea, sinceritatea cu care povesteau și emoțiile pe care mi le-au transmis. Este extraordinar acest lucru și anume că prin simple cuvinte şi un ton corespunzător îl poți face pe cel din fața ta să treacă de la o stare la alta fără ca el să-și dea seama, îl poți face să fie acolo cu tine și cu trăirile tale şi când spun acolo mă refer în trecutul tău.

Omul poartă sufletul. Susțin asta pentru că TU ești răspunzător pentru ceea ce faci, tu răspunzi pentru acțiunile tale, de ceea ce spui, iar când faci toate astea fără să te gândești și la cei din jurul tău ajungi să îi rănești și inevitabil treci în sfera aceea unde trebuie să suporți consecințele faptelor tale.

Și să știi că odată ajuns acolo nu poți alege. Este responsabilitatea ta. Cei din jur nu pot repara ceea ce tu greșești, asemenea unui părinte care își ajută copilul când sparge vaza de flori preferată a bunicii. Acele vremuri au trecut, iar acum, mâine și întotdeauna, tu ești singurul răspunzător pentru acțiunile tale, așa că…înainte de a mai face un pas, înainte de a mai spune un cuvânt, analizează!

Pare destul de complicat, dar nu este. Este un fel de analiză matematică, dar raportată la viața de zi cu zi, unde ai limite pe care le întreci sau de care nu poți trece în anumite momente sau poate nu vei trece niciodată, unde orice acțiune de-a ta poate avea și derivate, asemenea unei intersecții unde ai mai multe drumuri. TU alegi drumul pe care vrei să mergi. Eşti răspunzător pentru asta, iar dacă nu alegi ceea ce este bine, nu mai arunca vina în stânga şi-n dreapta pentru că așa ai fost sfătuit. A fost un sfat. În continuare tot tu eşti cel care trebuia să analizezi acel sfat.

Poate este prea mult spus, dar eu așa văd lucrurile. Poate tu, cititorule, vezi altfel lucruri și sunt sigură ca 50% dintre cei care citesc nu gândesc la fel ca mine…Chiar aș vrea să-mi scrii cândva cum vezi tu toată treaba asta pe care eu am scris-o mai sus. Vreau să știu și părerea ta!

Trecând acum la cealaltă parte și anume “sufletul poartă omul” aș vrea să spun că sunt de acord și cu asta. De ce? Pentru că noi suntem prea visători uneori, credem în lucruri care există doar în imaginația noastră, ne agățăm uneori de lucruri care nici măcar nu ne aparțin doar pentru a avea “tăria”de a merge mai sus, dar acest lucru este total greșit.

Da, într-adevăr, sufletul poartă omul pentru că omul îî permite acest lucru. Când? Păi în momentul în care începe și visează și ajunge să se îndepărteze mult prea mult de realitate şi aici nu mă refer neapărat la lucruri care nu ar putea devenii realitate, ci la lucruri care sunt greu spre imposibil de obținut în anumite momente.

Sufletul mai poartă omul atunci când sentimentele de iubire inundă inima și raționamentul omului este umbrit de ele. Nu este un lucru rău pentru că sentimentele și persoana iubită te înalță, dar în același timp tot acestea îți pot tăia aripile și ajungi… Ei bine, știm toți unde ajungi. Sufletul te poate purta pe cărări nemaivăzute și destul de periculoase dacă nu reții drumul înapoi spre adăpost, acolo unde ești în siguranță.

Consider că cel mai bine este să te autoeduci. Cum? Nu cred că există un tipar de autoeducare, dar cred că poți începe prin a fi o persoană responsabilă, capabilă să recunoască atunci când greșește și care să își asume. Trebuie să înțelegi că ai un sens, iar acest sens nu îl găsești în tine și nici nu îl creezi brusc, ci îl găsești în lume, în ceea ce te înconjoară.

Înainte să începi să te plângi de toate lucrurile rele și nasoale care ți s-au întâmplat, taci! Ascultă-te în mintea ta, apoi acea văicăreală transform-o într-o dorință, transmite o intenție. Cred că te-ar face să te simți mult mai bine. Ai atrage mult mai multe lucruri bune în viața ta, plus că starea ta de spirit ar fi una mult mai bună.

Acest lucru face parte dintr-o terapie. Se numește terapia Bowen. Este mult mai complexă decât ceea ce am scris eu aici, dar ți-am scris strict ceea ce cred eu că ar ajuta aici…

Ca o concluzie… și omul poartă sufletul, dar și sufletul poartă omul. Depinde foarte mult de cum privești lucrurile și de cum îți dorești să acționezi. Fiecare acționează în felul lui și de asemenea fiecare acțiune are rezultatul ei.

Omule, poartă sufletul curat, împăcat și plin de bunătate, apoi când simți că ai lângă tine ceea ce îți dorești și ceea ce te face fericit lasă sufletul să te poarte pentru ca nu este nimic mai frumos în viață decât să iubești și să fii fericit cu adevărat, indiferent de durata fericirii și îți spun asta pentru că zâmbetul durează o clipă, iar amintirile lui o viață întreagă…așa este și cu fericirea.

 

 

Reclame

Un gând despre “Omul poartă sufletul sau sufletul poartă omul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s